سیلیکون چیست؟ کاربردهای سیلیکون چیست؟

سیلیکون چیست؟ کاربردهای سیلیکون چیست؟

سیلیکون چیست؟ کاربردهای سیلیکون چیست؟

 

سیلیکون یا سیلیسیم، عنصری شیمیایی با نماد Si در جدول تناوبی و عدد اتمی ۱۴ است که به عنوان نیمه‌هادی نیز کاربرد دارد. این عنصر در دسته شبه فلزات قرار می‌گیرد و به صورت چهار ظرفیتی دیده می‌شود و رنگ آبی-خاکستری براقی دارد. در گروه ۱۴ جدول تناوبی ، عنصر کربن در بالا و عناصر ژرمانیوم، قلع و سرب نیز در پایین آن قرار دارند. با توجه به تمایل بسیار زیاد این عنصر به اکسیژن ، شکل خالص آن تا سال 1823 شناخته نشد. نقطه ذوب و جوش این عنصر به ترتیب 1414 و 3265 درجه سانتی‌گراد است.

سیلیکون، هشتمین عنصر فراوان در زمین به لحاظ جرمی محسوب می‌شود که به ندرت به شکل عنصری آن در پوسته زمین قابل مشاهده است. بیشتر سیلیکونی که به صورت تجاری به مصرف می‌رسد، به میزان بسیار کمی تحت فرآوری قرار می‌گیرد. اواخر قرن بیستم و اویل قرن ۲۱ را به نام عصر سیلیکون (عصر دیجیتال) می‌شناسند. چراکه این عنصر، تاثیر زیادی بر اقتصاد مدرن داشته است. نسبت کمی از سیلیکون با خلوص بسیار بالا را در نیمه‌هادی‌ها مورد استفاده قرار می‌دهند و همچنین در ساخت ترانزیستورها و چیپ‌های مدارات مجتمع موجود در کامپیوترها و تلفن‌های همراه از این ماده بهره می‌گیرند.
 

سیلیکون ( Silicone) که پلی‌سیلوکسان ( polysiloxanes) نیز نامیده می شود، پلیمرهایی هستند که شامل هر ترکیب مصنوعی ساخته شده از واحدهای تکرار شونده سیلوکسان (siloxane) باشد، که زنجیره ای متناوب از اتم‌های سیلیکون و اتم های اکسیژن است که با کربن، هیدروژن و گاهی برخی عناصر دیگر ترکیب شده است.این پلیمرها معمولاً مقاوم به گرما بوده و به صورت مایع یا لاستیکی-مانند موجود می باشند که برای کاربردهایی از قبیل: درزگیر و آب‌بند، چسب، روانکار، لوازم پخت‌وپز و هم‌چنین عایق حرارتی و الکتریکی استفاده می شوند. انواع پرکاربرد آن شامل: روغن سیلیکون، گریس سیلیکون، لاستیک سیلیکون، رزین سیلیکون و درزبند سیلیکون می باشد.فردریک کیپینگ کاشف سیلیکون است. زمانی که می‌خواست پلاستیک تولید کند، به جای استفاده از ترکیبان کربن، از زنجیره سیلیسیم استفاده کرد که به صورت اتفاقی خانواده سیلیکون‌ها را کشف کرد.

 

 کاربرد و فواید سیلیکون در زندگی روزمره

بکارگیری سیلیکون به هنگام تهیه ملات در ساختمان‌سازی تا تولید ترانزیستورها رواج دارد. در حقیقت،‌ ترانزیستورها را می‌توان در تمامی مدارهای الکترونیکی اعم از رادیوها تا موبایل‌های هوشمند، مشاهده کرد. نیمه‌هادی‌های ابتدایی از سرب (II) سولفید به جای سیلیکون استفاده می‌کردند. در نهایت، با تلاش‌هایی که توسط دانشمندان مختلف صورت گرفت، تولید و معرفی اولین سری از ترانزیستورهای سیلیکونی موسوم به ماسفت توسط دانشمند مصری، «محمد محمد عطا الله» (Mohamed M.Atalla) توسعه داده شد.